Greenfee och och greenfeemedlemskap

post thumb
Greenfee
Av Sven/ 27 Sep 2021

Greenfee och och greenfeemedlemskap

Greenfee är i golf en spelavgift som en spelare betalar för att spela på en annan golfbana än den han eller hon är medlem i. Avgiften varierar mellan olika klubbar och kan antingen vara för spel hela dagen eller bara en runda, oftast för 18 hål. Många klubbar har idag även något som kallas för greenfeemedlemmar, eller distansmedlemskap.

Ett greenfeemedlemskap är billigare än vanlig medlemsavgift men greenfeemedlemmar måste även betala en lägre greenfee vid spel. Många golfdistrikt har greenfeesamarbeten mellan olika klubbar, vilket innebär att klubbarnas medlemmar spelar för en reducerad avgift eller greenfee på de golfbanor som ingår i samarbetet.

Hur fungerar greenfee

Greenfee betalas till klubbkansliet innan du går ut och börjar spela. Du får vid betalningen ett greenfeekort som du skall hänga väl synligt på golfbagen. Skulle du ertappas med att spela utan greenfee, så kallat tjuvspel, får du betala dubbel greenfee och händelsen rapporteras till din hemmaklubb.

En vanlig fråga bland svenska golfklubbar är om greenfee kräver att man är medlem i en svensk golfklubb. Idag spelar det inte så stor roll, men du måste ofta kunna visa upp ett medlemskap i någon klubb även om det är i Japan eller Frankrike.

Greenfee på kända banor

Många av de berömda golfbanorna i Nordamerika är privata och du måste vara inbjuden av en medlem för att få spela. Här följer några av dem.

• Augusta National (of the Masters) – Tar ej greenfee och ett medlemskap kostar mellan $25–50 000
• Pebble Beach – $550 för en 18 håls rond + caddie eller golfbil
• Cypress Point – Greenfee $250 på både vardagar och helger
• Pinehurst no2 – $320 – $495 beroende på vilken månad du vill spela

Golfhäftet

Om du köper golfhäftet får du tillgång till halv greenfee på över 1100 banor runtom i Europa. Där ingår bland annat banor i Sverige, Skottland, Frankrike, Danmark, Spanien och England. Fler och fler banor ansluter sig kontinuerligt till golfhäftet.

Rabatten gäller endast en gång per golfklubb, men med golfhäftet PLUS får du utnyttja rabatten en gång till per klubb, om klubben i fråga är ansluten till PLUS. Du kan dessutom förutom rabatt på greenfee få erbjudanden på golfutrustning, hotell och golfresor. Den mest besökta golfbanan i Europa, av spelare som använde golfhäftet, var 2019 Vinbergs GK.